@2022 Merino Baby, All rights reserved

Suntem si pe Youtube
merino_baby_lana_merinos_pentru _bebelusi

    Sustenabil, green, eco friendly, slow fashion, ecologic sunt termenii de pe buzele tuturor în ultima vreme.

Sunt încântată de conștientizarea consumerismului care are loc la nivel global și care își face timid loc și în rândul consumatorilor români.

    În acest articol am ales să vorbesc puțin despre sustenabilitate.
  Auzim tot mai mult de termenul sustenabil, dar ce înseamnă de fapt?

 

 

cum-poti-integra-sustenabilitatea-in-viata-ta

 

Conform DEX
SUSTENABILITATE (< engl. sustainable) s. f. Calitate a unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare. Conferința mondială asupra mediului de la Rio de Janeiro din 1992 a acordat o atenție deosebită acestui concept, care implică stabilirea unui echilibru între creșterea economică și protecția mediului și găsirea de resurse alternative. Când se referă la dezvoltarea economică de ansamblu a unei țări sau regiuni, este de obicei preferat termenul sinonim dezvoltare durabilă.


    În modă însă, termenul de sustenabil, se referă, pe de o parte, la limitarea producției și implicit achiziției de articole din materiale sintetice, pe de altă parte la limitarea consumului excesiv, astfel încât planeta să nu aibă de suferit.

   Termeni precum upcycled, recyclable sunt prezenți și la noi și practic merg mână în mână cu ideea de sustenabilitate.

   Sustenabilitatea este ca un rezultat al eforturilor producătorilor de a realiza articole vestimentare eco friendly, dar și al consumatorilor de a recicla, reutiliza și a cumpăra doar articolele necesare, evitând astfel consumerismul și trecând la ideea de slow fashion în care articolele folosite durează mai multe sezone, poate chiar ani.

   Acest lucru este posibil desigur, folosind materii prime de calitate, durabile și confortabile la purtat.

   Adevărul este că nu avem nevoie de tricouri din fiecare culoare sau 5 tipuri de paltoane.Avem nevoie de articole calitative, care să ne reprezinte personalitatea și pe care iubim să le purtăm zi de zi.Este și time saving pentru că nu trebuie să îți bați capul în fiecare dimineață gândindu-te “Oare cum să mă îmbrac?”.

  Dacă suntem sportivi sau antrenori de fitness, rareori avem nevoie de ținută office.Dacă nu ne plac fustele și suntem genul de jeans all day, nu are rost să avem în garderobă ceva ce folosim maxim o dată pe an.

  Gândește-te doar la cât spațiu economisești dacă renunți la muntele de haine care adună praf în dulap! Știa Marie Kondo ce spune cât a zis să păstrăm doar lucrurile ce  aduc bucurie în viața noastră!

 

   Dacă nu sintetic atunci ce? Și mai important de unde luăm lucruri din fibre naturale?

 

cum-poti-combate-consumerismul

 

     Slabe șanse să găsiți articole calitative din fibre naturale în mall-uri sau supermarketuri. De ce? Pentru că majoritatea magazinelor care își permit

să aibă vitrine în mall sunt bazate pe fast-fashion.

    Zara, Massimo Dutti, Bershka etc sunt companii mari care produc în masă articole, cel mai probabil în țări defavorizate unde costurile de producție sunt infime.

Pentru ei este vorba doar de rentabilitate și adevărul este că fibrele naturale sunt scumpe.

 Dacă plătești corect și mâna de lucru ajungi la costuri foarte mari de producție care se traduc automat în costuri mari de achiziție, lucru care descurajează pe majoritatea cumpărătorilor.

 

  Rămâne așadar opțiunea magazinelor mici tip butic, afaceri mici de familie care  de multe ori au în spate mămici, tătici sau bunici, pentru care banii nu    înseamnă totul, și care încearcă să aducă ceva diferit pe piață.Singura problemă? Nu au buget colosal de cheltuit pe marketing așa că nu vei auzi de astfel de afaceri oriunde.

   Totuși ele există, încă foarte multe la noi în țară,pe Instagram, Facebook, unele au și site și toate produc bunurile comercializate.Când tu deții producția poți să controlezi foarte ușor calitatea și de aceea la producătorii locali veți găsi articole calitative, deosebite.Așadar renunță să dai iama în mall și dă un search pe google sau instagram și găsește producători locali.Sigur vei fi impresionat de ce minunății se fac, chiar la noi în țară.

 

 

                                                                sustenabilitatea-e-sa-cumperi-local

 

   Revenind la ce tip de material, ei bine ,cel mai cunoscut și folosit este bumbacul, însă recent au intrat în atenția consumatorilor și lâna merinos( în special la articolele de copii, dar și ca prim strat pentru adulți), mătasea, inul, cânepa, alpaca, mohairul , cașmirul dar și amestecuri între ele.

 

lana-merinos-alpaca-mohair


  Se știe că lână este una dintre cele mai sustenabile materii prime pentru că se produce natural, fără ceva procedee chimice poluante, mai mult decât atât, se regenerează în fiecare an.
  Producția de haine din lână nu dăunează nimănui, nici mediului, nici animalelor.
  Fibrele naturale precum lână, bumbacul, inul etc sunt și mai sănătoase, iar producția lor nu dăunează mediului așa cum o fac cele sintetice din plastic.
  Un alt aspect important care necesită atenția ta dacă vrei să încurajezi moda sustenabilă este să cumperi cu cap, articole de calitate, care să meargă asortate ușor între ele și să renunți la consumerism.
  Până la urmă industria modei este cea mai poluantă industrie de pe planetă și eforturile tale fac o diferență în mediul înconjurător.
  Nu, nu e deloc un "sacrificiu" sau un "compromis" pentru că în zilele noastre articolele din lână merinos sunt foarte plăcute la purtare și extrem de chic.

 

 

Ce înseamnă sustenabilitate?Cum o poți implementa în viața ta?

14 aprilie 2021
ce-inseamna-sustenabilitatea

Dacă nu crezi intră AICI și te vei convinge că articolele din fibre naturale pot fi elegante, moderne și deosebite.
În special articolele handmade sunt eco friendly deoarece nu există nici o poluare în realizarea lor, poate doar respirația creatorului .
Renunță și tu la sintetic și treci pe moda sustenabilă!
It is worth it!