@2022 Merino Baby, All rights reserved

Suntem si pe Youtube

22 februarie 2021

     Lâna merinos provine din lâna oilor din rasa Merinos, una dintre cele mai vechi rase de ovine din lume, datând din antichitate și până în zilele noastre când oile din rasa Merinos sunt crescute în toate colțurile lumii, inclusiv la noi în țară.

Lâna acestor oi este  un izolant natural, rezistent la apâ, foc , având o rezistență crescută și o finețe mare.

    De fapt, lâna merino este una dintre cele mai fine fibre din lume, având un diametru microscopic între o treime și o zecime din grosimea firului de păr uman, ajungând la dimensiuni de până la 15 microni. Acest lucru o face adecvată uzului direct pe piele, fără a da senzația de mâncărime,fiind potrivită și în cazul bebelușilor cu piele atopică.

 

avantajele si dezavantajele lanei merinos

   

Institutul Hohenstein din Germania a afirmat în urma studiilor efectuate, că lâna merinos oferă un control mai bun al căldurii și al absorbției de umezeală decât fibra sintetică. Acest lucru se traduce prin senzația de căldură instantă ce se simte pe piele din prima clipă de purtare.

Astfel lâna merinos este extrem de utilă în cazul bebelușilor și sugarilor sub 12 luni care  nu se pot adapta la schimbările de temperatură precum adulții, pierzând până la de 4 ori mai repede căldura.

 

  Există studii care indică un somn mult mai odihnitor al bebelușilor îmbrăcați în lână, aceștia dormind mai mult și mai relaxați datorită reglării superioare a temperaturii.Bulele de aer sunt prinse printre firele de lână merinos și astfel creează un micro-climat cald, fiind totodată și foarte respirabilă eliberând la nevoie excesul de căldură pentru a evita supra-încălzirea.

 

beneficii lana merinos.de ce sa investesti in lana merinos pentru copii

 

  Studiile au confirmat și că lâna merinos oferă o protecție UV naturală de 30 până la 50 UPF ( ultraviolet protection factor) în funcție de grosime, oferind astfel o protecție mult mai mare decât orice alt material natural, inclusiv bumbacul.

 

 

 

  Ce altceva te mai poate determina să învestești în lâna merinos?

 

     Lâna merinos are un raport excelent căldură/greutate, astfel copilul primește multă căldură fără a utiliza haine prea voluminoase care i-ar îngreuna libertatea de mișcare. Acest lucru este unul din principalele avantaje ale lânei merinos și permite stratificarea îmbrăcăminții în funcție de condițiile mediului înconjurător.

 

    Fiecare fibră merinos are un strat de protecție naturală care respinge apa datorită lanolinei( da, cea folosită pentru protecția mameloanelor), astfel copilul rămâne uscat. Apa care totuși ajunge înăuntru este trasă în mijlocul fibrei departe de piele, astfel lâna merinos se simte umedă doar la peste 60% saturație. Umezeala se evaporă apoi la exterior și purtătorul are toată ziua sentimentul de uscat și cald.

 

fetita in parc cu lana merinos

 

   Lâna merinos este o opțiune sigură pentru că se aprinde greu și nu se topește atunci când arde precum fibrele sintetice, având și proprietăți anti-stingere.

   Ea are și proprietăți antibacteriene și neutralizează mirosurile,astfel încât nu necesită spălări frecvente.Este deajuns să o ții la aerisit o noapte și a doua zi este gata de purtare.

 

    Care sunt dezavantajele?

 

         Folosite și depozitate corespunzător, hainele din lână merinos pot dura o viață! Însă dacă nu se acordă suficientă atenție îngrijirii lor acestea pot cădea pradă moliilor sau pot intra la apă. De aceea este extrem de important să citiți instrucțiunile de spălare !

         Un mare dezavantaj și singurul cu adevărat îl reprezintă costul.

Producția și prelucrarea lânii merinos este costisitoare pentru că trebuie să respecte mai multe reguli pornind de la creșterea oilor și tunderea lânii, culminând cu procedeele de tratare și colorare.

        Dacă te gândești mai bine, nu este nevoie de multe haine de lână și dacă ești atent la îngrijirea lor ai putea ajunge chiar mai ieftin decât încurajând consumerismul. În definitiv este alegerea fiecărui părinte, însă cert este că cei care au probat o dată lâna merinos nu mai sunt dispuși să se întoarcă la fibrele sintetice.

 

PS: lâna merinos nu își pierde valoarea, multe articole se regăsesc astfel în oferte de tip second-hand sau chiar upcycled. Deci există o variantă pentru orice buzunar.

 

 

 

 

de-ce-sa-alegi-lana-merinos

    Dacă doar ce ai auzit de lâna merinos, cu siguranță te întrebi de ce este așa o agitație în jurul ei.

    Caracteristicile ei multiple înșirate pe toate blogurile sunt chiar adevărate?

    Oare de ce este atât de scumpă? Chiar nu produce mâncărimi? Este sigură pentru bebelușul meu?

    De ce ar trebui să investești în hainele din lână merinos?

    Află răspunsul la toate aceste întrebări mai jos.

De ce să investești în lâna merinos?

merino_baby_lana_merinos_pentru _bebelusi