@2022 Merino Baby, All rights reserved

Suntem si pe Youtube
merino_baby_lana_merinos_pentru _bebelusi

Visul oricărui părinte este să creeze contextul favorabil dezvoltării armonioase și complete copilului lor.

Trăim într-o societate care își îndreaptă tot mai mult atenția către bunăstarea spirituală a individului și nu atât formării de muncitori calificați cum se întâmpla în trecut.

Astfel că, pedagogiile Waldorf, Montessori, nouțiunile de parenting cu blândețe, creșterea stimei de sine a copiilor fac parte acum din preocupările noilor generații de părinți.

În acest sens, m-am gândit să vă vorbesc despre beneficiile tricotatului la copii și mai exact să răspund întrebării

“De ce în școlile Waldorf tricotatul face parte din curicula alături de alte manualități?”

 

 

 

beneficiile tricotatului la copii

 


 

În primul rând să discutăm puțin despre ce înseamnă o astfel de formare și ce o diferențiază de restul.

Filosofia Waldorf îmbină arta și deopotrivă știința, mișcarea cu activitățile practice fără a neglija aspectul social al ființei umane și nevoia profundă de comuniune cu mediul înconjurător.

Ce îmi place mie în mod special la ea, este că nu se focusează pe formarea tuturor copiilor în același mod și nu promovează concurența dintre ei prin sisteme arhaice de notare.Din contră, în pedagogia Waldorf, lucrurile se pliază pe fiecare copil și nevoile lui specifice de dezvoltare, astfel încât indiferent de temperament, înclinații sau înzestrările cu care vine copilul se tinde crearea unei inteligente practice.

Copiii învață prin practică, fără a distruge astfel curiozitate și dorința nativă a omului de cunoaștere.

Când ceea ce înveți are aplicații imediate în practică și nu ești forțat să faci ceva doar pentru o notă, chiar înveți de drag nu?

 

 

tricotatul in scolile waldorf

 

   

Dar oare este ok mediul ăsta relaxant? Copilul chiar învață ceva sau doar se distrează?

 

Ei bine, află că școlile Waldorf implementează pe lângă socotit și comunicare în limba maternă , deopotrivă studiul a cel puțin unui instrument muzical, limbilor străine, ateliere de pictură, tricotat, modelarea lutului, proiecte de construit case sau obiecte de mobilier, lucrat în lemn și multe alte activități menite să aducă copilul în contact direct cu lumea înconjurătoare.

De menționat este faptul că disciplinele mai aride precum număratul, calcule, alfabetul se amână până după vârsta de 7 ani, lăsând loc în primii ani pentru dezvoltarea gândirii creative, imaginației și fanteziei.

Dar asta nu afectează dezvoltarea cognitivă a copilului, cum se poate observa și din rezultatele academice ale absolvenților acestui tip de formare.

 

 

tricotat in filosofia waldorf

                                                                   

Lumea Waldorf e plină de magie, basme, legende, imaginație, iar creativitatea copiilor este intens încurajată.

 

Un alt aspect interesant la școlile Waldorf este predarea pe module de studiu, așa zisele *epoci*. Astfel disciplinele cognitive se studiază intens zilnic pentru 3 sau 4 săptămâni, timp de 110 minute neîntrerupte , de obicei în perioada de maximă atenție și concentrare a copiilor ( prima parte a zilei).

Elevii sunt încurajați să își dezvolte gândirea critică, se efectueze corelații prin experiențe ce leagă partea cognitivă de cea practic aplicată artistic.

De obicei un formator Waldorf este alături de copil pentru perioade lungi de timp, de regulă o persoană duce mai departe grupele de copii pe tot parcursul grădiniței, iar mai apoi o alta pentru clasele 1-8. Acest lucru se întâmplă pentru a putea cunoaște nivelul copilului și a direcționa mai bine eforturile de studiu spre zonele cheie. În același timp putând urmări mai bine evoluția în timp a copilului.

 

tricotat in pedagogia waldorf

 

 

În cadrul conferinței internaționale de educație  UNESCO s-a spus " Educația Waldorf se concentrează pe dezvoltarea individuală a copilului, datorită convingerii că un individ sănătos este o condiție preliminară pentru o societate sănătoasă".

Pedagogia Waldorf este deci centrată pe individ și pe modul lui de a se conecta și interacționa practic cu mediul din jurul său, de aceea experiențele senzitiv-senzoriale joacă un rol important. Clasele tip waldorf sunt decorate atent, cu lumânări, mirosuri de uleiuri esențiale, crengi de copac, frunze, batiste colorate din mătase, tocmai pentru a stimula toate simțurile.

 

papusi tricotate manual

 

Jucăriile utilizate în grădinițele tip Waldorf sunt din materiale naturale, minimaliste, cu scopul de a dezvolta sensibilitatea tactilă prin utilizarea de diferite texturi și culori ,însă lăsând loc și imaginației.

Lemnul, lâna, lutul sunt doar câteva din materialele folosite, promovând astfel un stil de viața sustenabil.

 

Este evident acum de ce tricotatul , brodatul, croșetatul și cusutul sunt atât de utilizate în pedagogia Waldorf, ele fiind activități artistice, dar și practice.

 

Se știe deja că tricotatul are același efect precum meditația, fiind un puternic exercițiu de mindfulness care tratează chiar anxietatea tipică pacienților din spectrul autist, dar în plus, această sincronizare a mișcărilor de trecere a ochiurilor pe andrele s-a dovedit că duce la o creștere în dimensiuni a creierului.

Pe lângă creșterea dexterității, a puterii de concentrare și întelegerea etapelor succesive necesare finalizării unui proiect, copiii au satisfacția realizării unui produs finit care poate fi apoi utilizat mai departe. Astfel copiii învață să numere ochiurile, să planifice următoarele etape și se realizează o creștere a stimei de sine odată cu sentimentul de satisfacție la finalizarea proiectelor.

Se dezvoltă inclusiv  înțelegerea noțiunilor geometrice , unul din proiectele Waldorf fiind realizarea de mingi tricotate care servesc apoi ca jucării.

 

 

*De aceea, am simțit nevoia să realizez și eu un astfel de kit pentru realizarea de mingi waldorf tip curcubeu, dat fiind faptul că nu am găsit un astfel de produs disponibil la noi în țară.

Sper astfel să fac mai ușoară și accesibilă filosofia Waldorf în rândul copiilor din ciclul primar.

Kitul se adresează familiilor ce doresc implementarea filosofiei Waldorf la ei acasă, sau școlilor tip Waldorf .

Vârsta recomandată este de 7 ani + și include instrucțiuni printate, video, explicații și suport la nevoie.

De ce este util acest kit? Pentru că ai tot ce ai nevoie într-un singur loc la un preț mult mai accesibil decât achiziționarea din locuri separate a materialelor necesare.

Poți găsi acest kit AICI.

 

lana merinos extrafina

 

 

  
 

 

Despre Waldorf și tricotatul la copii

30 decembrie 2021
ce-inseamna-sustenabilitatea

Un alt proiect potrivit pentru copii, mai ales la început de drum este realizarea de fulare. Cu siguranță acest proiect devine articolul lor preferat .

Multe din creațiile copiilor ajung să fie vândute în cadrul târgurilor de Crăciun organizate de școlile Waldorf.

 

Tricotatul în sensul clasic cu andrele este potrivit la copii începând cu vârsta de peste 8 ani, însă înainte de aceasta se pot realiza tehnici de împletire cu degetul. Totul este să aibă copilul suficientă răbdare pentru a deprinde tehnica de bază.Ulterior lucrurile se pot complica prin utilizarea de diagrame și scheme de tricotat care necesită din plin capacități de planificare, vedere spațială și consecvență.

 

Așadar, tricotatul nu mai e de mult o activitate rezervată bunicuțelor, ci mai degrabă o formă de studiu, terapie și o manifestare pură a naturii creative specifice ființei umane.

 

Iar școlile Waldorf profită din plin de această activitate pentru a modela mințile strălucite ale copiilor noștri, care în pași mici dar siguri vor schimba lumea.