@2022 Merino Baby, All rights reserved

Suntem si pe Youtube
merino_baby_lana_merinos_pentru _bebelusi

    Hainele din lână merinos sunt incredibil de moi, călduroase și respirabile. Au numeroase beneficii pe care le-am acoperit deja în articolul "De ce să investești în lâna merinos". Dacă nu l-ai citit îți sugerez să o faci pentru că lâna merinos chiar îți schimbă viața.

Poți accesa articolul AICI.

 

     Revenind la îngrijirea lânei, există acest mit cum că se îngrijește greu, că miroase a oaie , se lasă, ba intră la apă etc.

Da, îngrijirea lânei este diferită de cea a fibrelor sintetice, dar dacă se respectă câteva reguli simple vei descoperi că este chiar ușor să ai grijă de ea.

 

 

 

Îngrijirea articolelor din lână merinos                 

30 martie 2021
ingrijirea-articolelor-din-lana

Să începem cu începutul. Ai achiziționat un articol vestimentar din lână. Felicitări!                                 

 Tocmai ai făcut cea mai bună investiție din dulapul tău!

 

    Primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să îl lași la aerisit pentru 24 h într-un loc curat, uscat și vine ventilat. Lâna are proprietăți naturale antibacteriene și o simplă aerisire ar trebui să fie deajuns dacă nu există semne evidente de murdărie.

    Articolele noastre sunt realizate atent, în spații curate, fără păr de animale sau mirosuri, așa că nu este necesară spălarea lor înainte de prima purtare. Dacă totuși dorești o mai bună igienizare iată pașii care trebuiesc urmați:

 

  1. Pregătește apa ușor călduță, cam la 30 grade , în care adăugi puțin detergent lichid ( de preferință unul special pentru lână, dacă nu, măcar unul de bebeluși).
  2. Imersează cu blândețe articolul în apă și efectuează mișcări ușoare de frământare, fără să tragi de articol sau să îl răsucești , ca și când ți-ai spăla părul din cap. Mișcările ar trebui să semene cu șamponarea părului, pentru că, până la urmă, lâna este tot un fel de păr.
  3. Schimbă apa cu una curată și clătește cu blândețe articolul din lână. Poți repeta acest lucru de câte ori este nevoie.   !!! Nu pune lâna la spălat sau clătit sub jet direct de apă de la robinet sau duș !!!     Lâna este foarte sensibilă când este udă și modul cum o manipulezi determină dacă se va lăsa sau nu, deci este important să nu tragi de ea .
  4. Stoarcerea.Odată clătită, lâna trebuie presată ușor pentru a elimina apa acumulată în țesătură. Fă asta cât mai blând posibil și completează prin rularea articolului într-un prosop uscat și curat.!!! Sub nici o formă nu răsuci articolul!!!
  5. Uscarea. Lâna intră la apă când este manipulată la temperaturi crescute, deci uscătorul de regulă nu este o opțiune, decât dacă fibra este tratată și pe instrucțiunile de utilizare este specificat că este posibilă uscarea în uscătorul de rufe. În rest, lâna se usucă pe orizontală, nu prin atârnare ( pentru a nu se lăsa ) într-un spațiu bine aerisit, ferit de razele directe ale soarelui. Practic poți să așezi articolul cât mai bine întins pe uscătorul de rufe sau alt loc care permite aerisirea și dedesuptul articolului. Eu personal folosesc o plasă de țânțari cu ochiuri mărunte ușor rigidă pe care o poziționez peste barele uscătorului de rufe. Fac asta pentru că am articole micuțe care ar scăpa prin spațiile uscătorului. Poți  folosi orice îți este comod, regula este să se poată aerisi lâna fără să se tragă de fibre în momentul uscării.

 

 

        Odată uscate, de regulă hainele din lână nu necesită călcarea, dar dacă totuși dorești asta, poți să o faci la o temperatură mică și fără aburi, de preferință cu o batistă de bumbac între fier și lână.

      Acum că este curat, articolul poate fi purtat. Dacă se murdărește , ideal este să speli strict zona  și nu tot articolul, sau depinzând de pată, poți lăsa să se usuce și o îndepărtezi ulterior cu unghia sau o periuță cu peri moi. Fibra de lână nu absoarbe murdăria în interior și deci murdăria stă la suprafață. De aceea se spune că lână "se curăță singură".

     Să zicem acum că vrei să depozitezi articolul din lână pentru sezonul următor.

Moliile sunt cele mai înfocate fane ale lânii și cei mai aprigi dușmani ai noștrii, așa că dacă nu vrei găurele în bluza ta preferată trebuie să faci următoarele lucruri:

 

  1. Distruge posibilele larve deja aflate în material. Cum faci asta cel mai eficient? Prin congelare. Pune într-o punguță curată articolul frumos împachetat și lasă-l la congelator 1-3 zile.
  2. Apoi depozitează articolul într-o pungă vidată cu ajutorul aspiratorului. Astfel încât să nu fie deloc aer. Nu e aer, nu sunt nici molii. Dacă dorești poți adăuga și o pastiluță specială pentru îndepărtat molii, dar apoi trebuie spălat articolul înainte de folosire, în special dacă este vorba de hainele copiilor.

 

  trucuri-care-iti-salveaza-lana

   

  Pe web vehiculează și alte metode cum ar fi lemnul de cedru printre hainele din lână, uleiul esențial de lavandă, dar din ce am citit, larvele nu au o problemă cu ele și riști să adaugi doar o aromă la festinul moliilor. 

     Cam atât trebuie să știți despre îngrijirea lânei și nu uitați să aerisiți articolele cât mai des. Moliile adoră spațiile îmbâcsite din dulap și hainele murdare.

 

    Dacă achiziționați produsele noastre din lână merinos, puteți să le spălați în mașină la temperaturi de până la 40 grade Celsius, folosind programul pentru lână, deoarece fibrele folosite de noi sunt tratate astfel încât să fie mai rezistente.

Puteți să le achiziționați AICI.